Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Nemocnice skupiny AGEL v Olomouckém kraji letos ošetří rekordní počet pacientů

7.12.2017

Společnost AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. Jen v České republice provozuje jedenáct nemocnic, z toho čtyři v Olomouckém kraji – Nemocnici Prostějov, Nemocnici Přerov, Nemocnici Šternberk a Jesenickou nemocnici.

Během prvních deseti měsíců letošního roku bylo v těchto čtyřech nemocnicích, kde AGEL zaměstnává 2 300 zaměstnanců, ambulantně ošetřeno více       než 300 tisíc pacientů, dalších více než 45 tisíc klientů bylo v tomto období hospitalizováno. „Dle předpokladů bychom do konce roku měli v našich nemocnicích v Olomouckém kraji poskytnout péči více než 400 tisícům klientů, což bude dosud rekordní počet,“ odhaduje předseda představenstva společnosti AGEL MUDr. Milan Leckéši.

Mezi klienty skupiny nechyběly ani budoucí maminky, kterých v období od ledna do října rodilo v nemocnicích skupiny AGEL celkem 2 525. „Největší baby boom letos zažívají v Jesenické nemocnici, kde oproti stejnému období v loňském roce zaznamenáváme 10 procentní nárůst. V porodnicích Středomoravské nemocniční se drží hladina porodnosti na stejné úrovni jako v loňském roce,“ doplnil MUDr. Leckéši. 

Společnost AGEL ve svých zdravotnických zařízeních pravidelně investuje, jen v letošním roce činily souhrnné investice v celé skupině 440 miliónů korun, přičemž za posledních pět let se jedná o 2,5 miliardy korun. Zhruba čtvrtina z této částky míří do zařízení v Olomouckém kraji.

Středomoravská nemocniční a spolupráce s Olomouckým krajem

Letos v červenci uplynulo přesně deset let od sloučení tří nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku pod společnost Středomoravská nemocniční, která je členem skupiny AGEL a která tehdy tyto tři nemocnice převzala od Olomouckého kraje na základě smlouvy o pronájmu. „Jsem rád, že dlouhodobá spolupráce s Olomouckým krajem probíhá na velmi dobré úrovni, je konstruktivní a korektní,“ doplnil MUDr. Milan Leckéši.

„Mám-li shrnout letošní rok, největších novinek se dočkali naši pacienti v Přerově, kterým začal v lednu sloužit zcela nový pavilon magnetické rezonance a došlo tak k výraznému zkrácení čekacích dob na toto vyšetření. Náklady na pořízení přístroje a stavební úpravy činily 42 miliónů korun, přičemž budova byla pořízena z investičních prostředků Olomouckého kraje. Přístrojové vybavení v hodnotě 20,5 miliónu korun pak z  prostředků Středomoravské nemocniční,“ bilancuje předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční MUDr. Marie Marsová, MBA s tím, že v přerovské nemocnici je nyní aktuálně rekonstruována budova hematologicko-transfusního oddělení a v prostějovské nemocnici byla tento týden zahájena komplexní rekonstrukce dětského oddělení.

V těchto týdnech pomalu finišují stavební práce v Nemocnici Šternberk, kde došlo k výměně výtahů na interním a gynekologickém oddělení a dále k výměně oken a rekonstrukci střech v budově interního oddělení, hemodialýzy a stravovacího provozu.

V Nemocnici Prostějov je aktuálně nejvíce diskutovaným tématem vznik paliativní lůžkové péče, na jejíž zřízení schválili na konci měsíce listopadu krajští zastupitelé 14 miliónovou dotaci. Nové pracoviště vznikne v budově, kde aktuálně sídlí oddělení následné péče, a to v prostorách, které byly dosud využívány jako technické zázemí. „Počítáme s celkovou kapacitou 24 - 25 lůžek, která budou rozdělena mezi jedno, maximálně dvou lůžkové pokoje. Ty budou uzpůsobeny tak, aby mohli příbuzní pobývat se svými nejbližšími 24 hodin denně,“ uvedla MUDr. Marsová.

„Jedná se o pilotní fázi projektu, do kterého se následně zapojí také Nemocnice Přerov s mobilním týmem. Ve druhé fázi pak počítáme se zapojením také Nemocnice ve Šternberku a Jesenické nemocnice,“ doplnil MUDr. Leckéši.

Kromě čtyř nemocnic provozuje skupina AGEL v Olomouckém kraji také specializovaná pracoviště – Dialýzu Šumperk, Transfúzní službu v Šumperku a POLIKLINIKU AGEL s pracovištěm v Olomouci a Přerově. V kraji rovněž působí Laboratoře AGEL a síť Lékáren AGEL.

Celkově je v České a Slovenské republice zaměstnáno ve skupině AGEL více než 13 tisíc pracovníků.

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL