Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Fotbalisti FC Fastav si nechali prověřit zdraví v AGEL Sport Clinic

15.1.2018

Fotbalisty zlínského FC Fastav jste v uplynulých dnech mohli pravidelně potkávat v Prostějově. Dvacítka hráčů si totiž nechala prověřit své zdraví a v centru sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic. Prověrkou přitom prošly jak fyzické parametry, tak i tělesné složení a srdeční frekvence.

„Kromě důkladné zdravotní prohlídky absolvovali fotbalisté také vyšetření na běžeckém ergometru, které testuje fyzické parametry. V neposlední řadě pak nechybělo vyšetření na dynamografické plošině, které pomáhá hodnotit dynamické parametry jako sílu, rychlost či zrychlení při jednoduchém pohybu,“ vyjmenovává MUDr. Nikola Bárková, vedoucí centra a vedoucí lékařka AGEL Sport Clinic s tím, že hráči podstoupili také vyšetření spektrální analýzy variability srdeční frekvence, která sleduje úroveň regenerace organismu a pomáhá tak hodnotit a stanovit optimální tréninkové zatížení.

Testování v AGEL Sport Clinic umožnilo hráčům zjistit míru vlastní trénovanosti, ale také reakci těla na větší zátěž. Zatímco určování výkonnosti slouží spíše pro objektivizaci tréninkového procesu a jeho možné zdokonalování, naopak reakce organizmu na zátěž může odhalit některé skryté chorobné stavy, které mohou vést k újmám na zdraví. „Každému ze sportovců jsme například individuálně poradili, jaké tepové frekvence jsou optimální pro rozvoj jejich vytrvalosti a pro další zvýšení jejich fyzické kondice formou intervalových tréninků, na které svaly se zaměřit při strečinku a které naopak posílit, aby nedocházelo k prohloubení svalových dysbalancí,“ doplňuje MUDr. Nikola Bárková s tím, že vážnější zdravotní obtíže vedoucí k nutnosti omezit či ukončit sportovní aktivity u žádného z dvacítky přítomných hráčů zjištěny nebyly. Vyšetření by ale měli sportovci ideálně za rok absolvovat znovu.

V rámci Nemocnice Prostějov bylo centrum sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic otevřeno v roce 2013. Od té doby patří mezi nejlépe vybavená a nejmodernější centra v zemi. Moderní pracoviště přitom své služby poskytuje nejen sportovcům vrcholovým a výkonnostním, ale i rekreačním hobby sportovcům, sportující mládeži a dětem.

 

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL