Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

K hladkému průběhu tenisového turnaje v Praze napomáhá i svižné a přesné testování odborníků z AGELu

16.7.2021

Od 10. července se na tenisových kurtech v areálu TK Sparta Praha koná tradiční ženský tenisový turnaj Livesport Prague Open 2021 a k jeho hladkému průběhu výrazným dílem přispívá také společnost AGEL. Zdravotníci na místě provádějí u hráček i všech pořadatelů odběry na testování onemocnění covid-19  podle náročných pravidel WTA (Women's Tennis Association). Následné expresní vyhodnocení vzorků zajišťují laboratoře na Poliklinice AGEL v Plzni. Lékaři a záchranáři společnosti AGEL poskytují zdravotní péči v případě akutních problémů i tenistkám přímo na tenisových dvorcích během zápasů.

Pro společnost AGEL a její zkušené odborníky není prestižní sportovní akce v pražské Stromovce premiérou, letošní spolupráce navazuje na tu úspěšnou v loňském roce. „Tentokrát naše práce není tak náročná, jak v roce 2020, kdy jsme museli provádět mnohem více testů,” srovnává oba ročníky Bc. Radek Mikšík, ústavní hygieniky Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, který má na turnaji funkci TICO (Tournament infection control officer). Pro světovou organizaci WTA má na starost bezproblémové plnění přísných zdravotních a bezpečnostních parametrů nastavených v souvislosti s koronavirem. „V dnešní době je už mnoho lidí očkovaných, což platí  také pro profesionální tenistky, jejich realizační týmy i jednotlivé pořadatelé. Skupinu očkovaných jsme testovali jen při prvním vstupu na turnaj a následně už za námi nemusí. Neočkované naopak testujeme pravidelně každé tři dny," vysvětluje dále ústavní hygienik.

V plně vybaveném zázemí na dohled od tenisových kurtů TK Sparta Praha jeho tým provede denně okolo 50 odběrů. „Na začátku turnaje nás tu bylo celkem sedm a testů bylo potřeba udělat více, ale jak se turnajový pavouk blíží k finále, tak je samozřejmě sportovců méně a tím i klesá potřeba testů. Nyní už to zvládáme ve třech,” pokračuje ve čtvrtfinálový hrací den Radek Mikšík.

Odběrový tým na tenisovém turnaji posílili pedagogové AGEL Střední zdravotnické a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě. Dvě odborné vyučující a zástupkyně ředitele školy s radostí nabídly pomocnou ruku a o volných chvílích po očku pokukovaly, jak si tenistky vedou. Navzdory právě probíhajícím letním prázdninám se do týmu přidal i student 2. ročníku AGEL Vyšší odborné školy. 

Odebrané vzorky míří z pražské Stromovky rychlou cestou na oddělení laboratoří Polikliniky AGEL v Plzni, kde je laboranti přesně a expresně vyhodnotí. „Všechny vzorky odebrané na PCR testy z tenisové turnaje jsou ze slin a výsledek testů se každý dozví do pouhých šesti hodin od provedení odběru v Praze. Doposud byly všechny výsledky negativní,” potvrdila Ing. Bc. Martina Štolová, ředitelka laboratorního komplementu Dopravního zdravotnictví a.s. pro Čechy a Moravu.

Odborníci ze společnosti AGEL během celého turnaje zajišťují veškerou zdravotní péči. V případě, že si hráčka vyžádá během zápasu ošetření, jsou k dispozici i přímo na tenisovém kurtu. Hlavním lékařem je MUDr. Josef Václavek, který jinak léčí pacienty v Nemocnici AGEL Přerov.

Hlavní soutěž tradičního tenisového turnaje WTA 250 Livesport Prague Open 2021 v areálu TK Sparta Praha letos probíhá v termínu od 12. do 18. července, a to netradičně na betonových kurtech. Na seznamu 32 hráček nechyběly ani jména českých elitních tenistek jako Petra Kvitová nebo letošní vítězka Roland Garros Barbora Krejčíková.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL