Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Prázdninové statistiky zdravotnických zařízení skupiny AGEL zachytily pokousání psem i uštknutí hadem

31.8.2016

Vybrané zajímavosti z prázdninových statistik zdravotnické skupiny AGEL, která v České republice provozuje 11 nemocnic, síť poliklinik a je největším soukromým poskytovatelem lékařské péče ve střední Evropě.

Vysoké teploty a slunné počasí letních měsíců se každoročně projevuje také na zdravotnických statistikách. V zařízeních skupiny AGEL patřily během července a srpna mezi nejčastější důvody hospitalizace, a to s více než 10% vybočením z ročního měsíčního průměru, tyto diagnózy:

  • neurčená břišní bolest – 24% nárůst oproti měsíčnímu průměru
  • mdloba, kolaps – 22% nárůst
  • dušnost – 20% nárůst

„S výše uvedenými diagnózami jsme během července a srpna hospitalizovali v síti našich nemocnic statisticky více pacientů než v úvodních měsících letošního roku. Jde totiž o typické letní hospitalizace, jejichž počet začne během podzimu opět klesat. V meziročním srovnání 2016 vs. 2015 je více než poloviční pokles hospitalizovaných pacientů pro kolaps a mdloby, což je vysvětlitelné tím, že během letošního léta byl daleko nižší počet tropických dnů než vloni,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti AGEL a.s. MUDr. Milan Leckéši.

Během prázdninových měsíců došlo v absolutních číslech k dočasnému poklesu počtu hospitalizovaných pacientů z ročního průměru o 17 % v červenci a 19 % v srpnu.

Pokud jde o počty ambulantních ošetření za celou skupinu, kam jsou započítávána i ošetření v síti poliklinik skupiny, došlo o prázdninách k téměř třetinovému poklesu počtu ambulantně ošetřených pacientů. V červenci bylo v ordinacích skupiny AGEL ošetřeno o 19 % a v srpnu o 15 % méně pacientů. „Je to dáno tím, že na prázdniny si řada lidí neplánuje odkladné lékařské zákroky, mnoho času lidé tráví v zahraničí a během volna zřejmě mnozí nejsou tak senzitivní na změnu svého zdravotního stavu,“ doplnil MUDr. Milan Leckéši.     

Z tzv. klasických prázdninových diagnóz je zajímavý počet ošetřených pacientů kousnutých psem, jejichž počet se během července a srpna zdvojnásobil oproti prvním měsícům roku 2016. „Pouze o prázdninách jsme letos měli v péči pacienty otrávené houbami, dohromady jich bylo deset. Pouze jeden pacient byl v srpnu ošetřen po uštknutí hadem, což byl teprve druhý případ v letošním roce, když první byl v dubnu,“ uzavřel MUDr. Leckéši.

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL