Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Nejrůznější pohledy na problematiku infekcí zazněly na X. Sympoziu AGEL

7.10.2016

Infekce se staly hlavním tématem desátého ročníku vědecko-výzkumného Sympozia společnosti AGEL, které se konalo včera a dnes v NH Collection Olomouc Congress hotelu. Na odbornou konferenci se sjelo více než 500 zdravotníků z celé České i Slovenské republiky.

„S infekcemi se my zdravotníci setkáváme v praxi každodenně. Navíc spotřeba antibiotik neustále roste a roste rovněž rezistence na ně. Jedná se tedy o téma nesmírně aktuální a zajímavé pro odborníky napříč obory medicíny,“ uvedl předseda organizačního výboru Sympozia MUDr. Marian Branny, Ph.D. s tím, že akce je koncipována multioborově a účastní se jí lékaři, zdravotní sestry i zástupci dalších zdravotnických profesí nejrůznějších specializací.

„Domnívám se, že bakteriální infekce jsou nejzávažnějším problémem současné medicíny. Jedním z důvodů je fakt, že většina bakteriálních infekcí je endogenního charakteru, pochází tedy z naší vlastní mikroflóry. Tyto bakterie jsou tedy v nás a za určitých okolností vyvolávají infekce,“ míní prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D., děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který na konferenci také přednášel.

Na Sympoziu zazněla například také přednáška s názvem Jedna ruka netleská, kde autorka rozebírá zajímavý případ banálního úrazu chlapce, který se změnil v těžkou infekci. „Původně drobnou odřeninu na hřbetu ruky z boxování totiž šestnáctiletému chlapci doma v dobré víře ošetřili mastí. Bohužel později se zjistilo, že mast byla infikovaná a infekce se dostala chlapci do celé ruky,” popsala autorka příspěvku Julie Holíková, zdravotní sestra dětské JIP Nemocnice Prostějov.

Na Sympoziu aktivně přednášeli desítky zdravotníků, mezi nimi i špičky české medicíny jako například ortoped Pavel Dungl, kardiolog Michael Aschermann, nebo psychiatr Jiří Raboch. „Připravil jsem si přednášku o závažné diagnóze, kterou je zánět kyčelního kloubu u čerstvě narozených dětí. Takovýto zánět působí vážná poškození s následky na celý život a stěžejní je v tomto případě opravdu včasná a správná léčba v řádech hodin, což je v řadě nemocnic problém kvůli nutnosti anestezie,” uvedl profesor Pavel Dungl.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL