Zdravotnická zařízení skupiny AGEL od Jeseníku po Prostějov uspořádají Den ledvin

6.3.2017

Zájemci z celé střední Moravy mohou v průběhu měsíce března absolvovat bezplatné měření krevního tlaku, stanovení kladiny cukru a tuku v těle nebo vyšetření moči. Cílem těchto vyšetření je zajištění prevence onemocnění ledvin, na kterou se v rámci Světového dne ledvin zaměří i zařízení skupiny AGEL. V Olomouckém kraji to budou konkrétně Nemocnice Přerov, Šternberk, Prostějov, Jesenická nemocnice a také Dialýza Šumperk. Kromě bezplatných vyšetření nabídnou tato zařízení v rámci Dne ledvin také konzultace, prezentace a prodej urologických přípravků či potravinových doplňků a ve vybraných zařízeních i prohlídku oddělení.

„Smyslem Dne ledvin je prevence vzniku onemocnění ledvin, případně jejich včasný záchyt. Pokud mají lidé jakékoliv podezření na onemocnění ledvin, například mají nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močí málo nebo naopak velmi často, mají problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, ať se určitě přijdou nechat prohlédnout,“ vyzývá primář hemodialyzačních oddělení Nemocnice Přerov a Nemocnice Šternberk MUDr. Pavel Hejduk.

Ve čtvrtek 9. března proběhne Den ledvin v nemocnicích Přerov, Šternberk, v Jesenické nemocnici a také na Dialýze Šumperk. V Nemocnici Přerov budou bezplatná vyšetření probíhat mezi 8.00 a 16.00 hodinou, a to v nefrologické ambulanci v pavilonu LDN přerovské nemocnici. Zájemci si zde budou moci nechat změřit tlak, stanovit hladinu krevního cukru, vyšetřit moč i změřit obsah tuku v těle. Ve stejném čase na stejná vyšetření pak mohou přicházet i zájemci do Jesenické nemocnice, a to konkrétně do vstupní haly nemocnice, stejně jako do Nemocnice Šternberk, která přivítá zájemce v nefrologické ambulanci hemodialyzačního oddělení.

Na Dialýzu Šumperk pak mohou zájemci přicházet od 9.00 do 17.00 hodin, a to opět do nefrologické ambulance. „Ve čtvrtek všem zájemcům zdarma nabídneme vyšetření, na jejichž základě posoudíme riziko onemocnění ledvin - například díky vyšetření moče a změření krevního tlaku,“ říká primář dialyzačního střediska MUDr. Petr Schlemmer.

Výsledky vyšetření přitom sdělí lékaři pacientům přímo na místě. „Zároveň všem poradíme, jak předcházet zdravotním problémům, a případné zdravotní potíže bude moci každý konzultovat přímo s lékaři,“ dodává MUDr. Schlemmer s tím, že včasná diagnóza může průběh onemocnění ledvin výrazně zpomalit, případně zcela zvrátit. „I to je důvod, proč se naše dialyzační středisko do akce zapojilo. Každý, koho zajímá jeho zdravotní stav, je srdečně vítán,“ uzavírá primář Schlemmer.

O týden později, v pátek 17. března, pak nabídne osvětovou akci i Nemocnice Prostějov. Od 7.00 do 12.00 hodin budou moci zájemci ve zdejší nefrologické ambulanci absolvovat například měření BMI či krevního tlaku a využít konzultace s odborníky v daném oboru.

Světový den ledvin vyhlásila Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost. Cílem této akce je zvýšit informovanost veřejnosti o nemocech ledvin, o možnostech jejich včasné léčby, diagnostice, ale i o prevenci.