V porodnicích skupiny AGEL v Olomouckém kraji se v prvním pololetí narodilo přesně 1500 dětí. Převahu mají chlapci

11.7.2018

Rok 2018 je za první polovinou a v porodnicích skupiny AGEL v Olomouckém kraji zdravotníci evidují přesně 1500 narozených dětí. Celkově se přitom narodilo podstatně více chlapců, kterých bylo 794, zatímco holčiček pouze 706. Nejvyšší porodnost zaznamenala Nemocnice Šternberk, kde v první půlce roku přišlo na svět 545 dětí.

Nejvíce narozených dětí má na svém kontě Nemocnice Šternberk, kde v prvním pololetí zdravotníci přivedli na svět 545 dětí, z toho 257 holčiček a 288 chlapců. Mezi narozenými dětmi přitom byly i čtyři páry dvojčat. Nejplodnějším měsícem byl v Nemocnici Šternberk prozatím měsíc duben, ve kterém přišla na svět přesně stovka dětí.

„Nejoblíbenější byla tradiční česká jména jako je Jakub, Michal, Šimon, Tomáš, Ema či Tereza, ale našlo se i pár méně obvyklých, jako je Malvína, Meda, Debra, Tristan či či Lamar,“ jmenuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk MUDr. Marek Vaca s tím, že maminky přijíždějí do zdejší porodnice rodit nejen ze Šternberka, ale v uplynulém pololetí třeba i z Brna, Prahy, Ostravy či dokonce až ze Slovenska.

V Nemocnici Prostějov pak přišlo v první půlce roku 2018 na svět 447 dětí, což je o tři desítky více, než v roce předchozím. Jasnou převahu měli chlapci, kterých bylo 247, oproti děvčátkům, kterých bylo přesně 200. Ze jmen kralovala ta tradiční, jako je Jakub, Dominik, Eliška či Sofie, ale narodil se zde také Jimmy, Lucas, Inna či Dorothea. Nárůst přitom prostějovská porodnice neeviduje jen v počtu narozených dětí, ale také v zájmu ze strany nastávajících rodičů. Důkazem byl i jarní Den otevřených dveří, během kterého porodnici navštívilo rekordních 136 návštěvníků.

V porodnici Nemocnice Přerov přišlo v prvním pololetí tohoto roku na svět celkem 371 dětí, z toho 195 chlapců a 176 děvčátek. Nejplodnějším měsícem byl uplynulý červen, kdy se narodilo 74 dětí.

V Jesenické nemocnici pak přivedli zdravotníci na svět celkem 137 dětí, z toho 73 holčiček a 64 chlapců. Nejčastějším dívčím jménem byla Adéla, nejčastějším chlapeckým Martin a Michal.