Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Příčinu alergií odhalují v laboratořích AGELLAB nejmodernějším testem

20.11.2019

Pyly, plísně a kvasinky, roztoči, srst zvířat, jed blanokřídlého hmyzu a různé druhy potravin mohou způsobovat alergické reakce. Jde však jen o zlomek z více než 160 alergenových zdrojů, které dokáže identifikovat nejmodernější, komplexní test ALEX. Také díky němu pracovníci Laboratoře klinické imunologie a alergologie AGELLAB umí stanovit specifické IgE protilátky proti přibližně 250 různým alergenům a pomoci tak u alergiků a astmatiků přesně určit zdroj a příčinu jejich potíží.

Po vypuknutí alergické reakce by měl každý alergik hledat lékařskou pomoc ať u praktického lékaře, nebo po objednání přímo v alergologické ambulanci. Následuje komplexní vyšetření zahrnující celkovou anamnézu, kožní testy, biochemické a hematologické laboratorní vyšetření a určení zdrojů alergie. „Ke stanovení specifických imunoglobulinů E, které jsou zodpovědné za vznik alergických potíží, má alergolog k dispozici jednu z nejmodernějších metod, a to multiplexové vyšetření ALEX. To umožňuje stanovit současně hodnoty specifických IgE protilátek proti cca 250 molekulárním alergenům anebo extraktům alergenů z více než 160 alergenových zdrojů. Test se provádí ze standardního odběru krve ze žíly, který není bolestivý, ba naopak je vhodný pro všechny alergiky, ale především pro děti, protože k vyšetření je zapotřebí méně krve,“ popisuje RNDr. Andrea Ondrejková, odborná vedoucí Laboratoře klinické imunologie a alergologie v laboratořích AGELLAB a dodává, že test objednává alergolog prostřednictvím žádanky a je hrazen pojišťovnou.

V období raného podzimu je hlavním pylovým alergenem ambrózie, severoamerická bylina z čeledi hvězdnicovitých. „Šíří se hlavně v teplejších oblastech. V ČR je výskyt soustředěn do Polabí, na Ostravsko a kolem velkých měst, jako jsou Praha a Brno. U senzibilizovaných jedinců způsobují typické projevy pylové alergie, hlavně vodnatou rýmu a svědění očí. U astmatiků mají za následek zhoršení dechových potíží,“ říká RNDr. Andrea Ondrejková s tím, že pozdní podzim a zima zase aktivují alergeny roztočů spojené s topnou sezónou.

Roztoči se vyskytují hlavně v domácím prachu a v každé domácnosti jsou jich miliony. „V bytech jsou s námi celoročně, ale ve vlhčím a teplejším prostředí se jim daří lépe, proto jejich výskyt roste, jakmile lidé začnou topit. Roztoči způsobují typické alergické potíže, včetně ekzémů, respiračních potíží a rýmy.  V boji s roztoči jsou velmi důležitá hygienická opatření, především snížení textilií v bytech, omezení koberců, závěsů a podobně. Důležité je omezení vlhkosti a mírnější vytápění bytů,“ radí RNDr. Andrea Ondrejková s tím, že by teplota neměla překračovat 20 °C a v ložnici dosahovat optimálně 18 °C.

Síť laboratoří AGELLAB nabízí laboratorní diagnostiku široké veřejnosti na desítkách odběrových míst napříč celou republikou. Kompletní přehled odběrových míst i další informace naleznete na www.agellab.cz nebo na bezplatné lince 800 700 701.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL