Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Žáci základních škol se učí s odborníky AGEL správně stravovat, sedět i sportovat

17.12.2019

O vyvážené stravě, zdravém sedu i pravidelném pohybu se dozvídají žáci 8. a 9. tříd základních škol v Moravskoslezském kraji, zapojených do projektu Optimalizace stravovacích návyků a pohybové aktivity u dětí staršího školního věku, který realizuje Vzdělávací a výzkumný institut AGEL. Své stravovací i pohybové návyky děti se zájmem konzultují s nutričními specialisty a fyzioterapeutem. Nejenže se děti dozví, jak by měl vypadat jejich jídelníček, ale během výuky si i zacvičí.

Výchova dětí ke zdravému životnímu stylu předchází civilizačním chorobám, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak či žilní nedostatečnost. „Věřím, že naším projektem vychováváme uvědomělé mladé lidi, kteří dbají na prevenci, za své zdraví přebírají zodpovědnost, předchází nemocem a zdravotním komplikacím a rozumí všem důsledkům, které je při špatném životním stylu mohou v pozdějších letech dostihnout. Mladí lidé mají tendenci zapomínat, že jejich tělo nebude celoživotně v kondici, v jaké je nyní,“ říká Mgr. Pavel Michna, projektový manažer společnosti AGEL s tím, že trefně vystihuje myšlenku projektu rčení „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“.

Interaktivní přednáška trvá dvě vyučovací hodiny a jedna část se zaměřuje na stravovací návyky. „Poutavě s dětmi diskutujeme o tom, jak jíst pestrou a vyváženou stravu, aniž by to znamenalo trpět hlady, čeho se vyvarovat, aby v dospělosti netrpěly zdravotními problémy, a společně se zamýšlíme nad jejich současným jídelníčkem a jeho změnami. Děti mají také možnost připravit si podle svých preferencí rychlou, zdravou snídani, s nápojem z čerstvého ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Olga Plačková z Vítkovické nemocnice v Ostravě, vedoucí nutričního bloku a hlavní řešitelka projektu s tím, že praktická ukázka současně odbourává stereotypy a nevhodné návyky, které se k přípravě stravy váží.

Následuje nácvik správného cvičení a sezení. „Probíráme, jaké pohybové aktivity vyhledávat, aby kompenzovali nežádoucí zatížení těla z celodenního sezení či jednostranné, nadměrné zatížení při sportu. Ze třídy si voláme dobrovolníky k nácviku správného sedu a také k ukázce protažení svalstva. Děti spolupracují, hromadně si zkoušíme cviky k aktivaci trupového svalstva. Žáky nejvíce zaujme nácvik správného sedu, který si mohou také aktivně vyzkoušet s pomocí rehabilitačního balónku,“ popisuje Mgr. Alfréd Heckel z Nemocnice Český Těšín, vedoucí fyzioterapeutického bloku s tím, že velký zájem škol i jejich přívětivá reakce na projekt ho těší.

Dosud prošly výchovou ke zdravému životnímu děti z dvou desítek základních škol Moravskoslezského kraje. „Na navštívených školách mě nejvíce překvapila rozmanitost aktivity žáků. Jsou školy, kde mají žáky pasivní a sportovec ve třídě je výjimkou. Naopak na některých školách mají ve třídách i více než polovinu sportovců, což je na dnešní dobu úspěch, ale jde o výjimečné případy. Velmi pozitivní je také, když za námi přijdou žáci o přestávce pro radu,“ oceňuje Mgr. Alfréd Heckel.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL