Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Většina lidí trpí v zimě nedostatkem vitamínu D. Jeho hladinu vyšetřují v laboratořích AGELLAB

13.2.2020

V létě nám s jeho přirozenou tvorbou pomáhá slunce, ale jak jsme na tom s vitamínem D v zimních měsících? Výzkumy hovoří jasně – většina z nás trpí nedostatkem tohoto důležitého vitamínu, který posiluje imunitní systém a udržuje nás ve formě. Odborníci v novojičínských laboratořích AGELLAB však právě díky testům krve odhalují aktuální hladinu „déčka“.

„U vitamínu D rozlišujeme dvě základní formy, D3 a D2. Formu D3, která podstatně více zvyšuje hladinu celkového vitamínu D, získáváme sluněním a také z potravy živočišného původu. Hojně je obsažena ve vejcích, mléce, mase či tučných mořských rybách (např. losos, makrela, sleď). Forma D2 je rostlinného původu a mezi zdroje této formy patří houby z volné přírody, které se setkávají se slunečním zářením,“ popisuje odborný pracovník biochemie laboratoří AGELLAB v Novém Jičíně Mgr. Adam Fojtík.

Vitamín D tak dokáže regulovat hladinu vápníku a fosforu v krvi, tedy minerálů potřebných pro tvorbu a zdraví zubů a kostí i vývoj plodu, je také důležitý pro správnou funkci imunity a podílí se rovněž na procesu dělení buněk.

Nedostatečné množství „déčka“ s sebou přináší zdravotní potíže od kožních problémů až po poruchy růstu. „Nedostatkem vitamínu D jsou ohrožené děti a mládež. Malý deficit může způsobovat bolesti svalstva a kostí. Chronický těžký deficit vitamínu D u dětí způsobuje deformace kostí, obecně známé jako křivice. Těhotné a kojící ženy zase potřebují přes vitamín D optimálně hospodařit s vápníkem a fosforem. Ženy v menopauze a také starší lidé, jsou ohrožení nedostatkem vitamínu D, který se může projevit zvýšeným rizikem nebo rychlejším nástupem osteoporózy,“ upozorňuje Mgr. Adam Fojtík s tím, že zejména u starších lidí, kteří tráví celé dny oblečení od hlavy k patě, bez přístupu slunečního záření, jsou hodnoty tohoto vitamínu velice nízké, někdy dokonce na hranici měřitelnosti. 

Nedostatkem významného vitamínu trpíme však také my všichni během zimních měsíců, osoby s omezeným pobytem na slunci i lidé s nadváhou a kuřáci. „Hlavně u kuřáků dochází k jeho výrazné spotřebě,“ podotýká Mgr. Adam Fojtík. Ostražití bychom ovšem měli být u dávkování „déčka“. Ačkoli se v běžném životě s běžnými stravovacími návyky nemusíme předávkování obávat, dosáhnout vysokých patologických hodnot tohoto vitamínu lze s pomocí potravinových doplňků. „Potravinové doplňky s vysokými dávkami tohoto vitamínu jsou vesměs vázáné na lékařský předpis a v případě dodržení dávkování a kontroly krevních hodnot se není čeho obávat,“ uvádí odborník na biochemii.

Předejít závažným zdravotním problémům spojeným s nedostatkem, ale i předávkováním vitamínem D lze díky laboratornímu testu krve. „Naprostá většina vyšetření stanovujících hladinu vitamínu D je v naší laboratoři prováděná u pacientů, které odeslali lékaři. Ale i lidé bez zdravotních potíží, které tento parametr zajímá, se mohou nechat vyšetřit jako samoplátci,“ říká Mgr. Fojtík. Zájemci mohou navštívit jakékoli odběrové místo AGELLAB a do dvou pracovních dnů si vyzvednou laboratorní výsledky. Před odběrem není potřeba žádná speciální příprava, dobré je vypít pár hodin předem ¼ litru vody a zdržet se 12 hodin kouření. „Na základě výsledků pak lékař adekvátně upraví dávkování a vy doplníte, nebo naopak zredukujete jeho příjem,“ doplňuje Mgr. Adam Fojtík s tím, že lidé mohou v případě dalších dotazů také bezplatné call centrum na čísle 800 700 701.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL