Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Laboratoře AGEL a.s. Ostrava se staly první soukromou laboratoří, která má povolení Státního zdravotního ústavu provádět laboratorní diagnostiku nového typu koronaviru SARS-CoV-2

9.3.2020

Laboratoře AGEL v současné době, stejně jako ve všech evropských zemích, dodržují postup vyšetřování vzorků v indikovaném případě, tedy splňujícím definici pro suspektní (podezřelý) případ.

V praxi to znamená, že provedení testů vždy indikuje lékař a epidemiolog, kteří zhodnotí klinické příznaky a anamnézu pacienta - souhrnně kritéria pro zajištění laboratorního vyšetření a provedou odběr vzorku.

Testování je prováděno zjišťováním přítomnosti nukleové kyseliny SARS-CoV-2 viru v klinickém materiálu (stěru z nosohltanu) pacienta. Prozatím nemáme k dispozici testy pro zjištění přítomnosti protilátek, které by mohly odpovídat imunitě pacienta.

Negativní výsledek vyšetření přítomnosti viru u osoby bez jakýchkoliv klinických příznaků popsaných výše by mohl vést k nesprávnému závěru, protože vypovídá pouze o situaci organismu v okamžiku odběru, ale nemůže sloužit např. jako doklad o „neinfekčnosti“. Jde o stav odpovídající okamžiku odběru.

Pokud máte nebo se u Vás objeví klinické příznaky respirační infekce, ihned kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který bude organizovat další poskytování zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Aktuálně nejsou neindikovaná vyšetření z výše popsaných důvodů v Laboratoři AGEL prováděna. V případě změny vás budeme informovat.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL