Laboratoř AGELLAB v Ostravě vyšetřuje vzorky na SARS-CoV-2 nebo nový typ koronaviru v maximální kapacitě

16.3.2020

Laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru, pracují aktuálně na maximu své kapacity. Denně zde vyšetří až 150 vzorků.

Laboratoře AGELLAB vyšetřují vzorky na přítomnost koronaviru ve špičkově vybavené laboratoři, která se nachází v areálu Vítkovické nemocnice. „Testovat jsme začali v pondělí 9. března. Zpočátku se jednalo o několik vzorků denně, první tři pozitivní testy naše laboratoř vyhodnotila již v úterý 10. března. Od té doby počet zpracovaných vzorků skokově narostl a aktuálně jedeme na hranici našich kapacitních možností,“ uvádí předsedkyně představenstva Laboratoří AGEL RNDr. Lenka Kulíšková, MBA.

Laboratoř AGELLAB v tuto chvíli testuje vzorky pouze u indikovaných pacientů, o jejichž vyšetření rozhodl lékař a epidemiolog. „Poptávka je obrovská. Po výpadku hackery napadené brněnské nemocnice jsme kolegům na jižní Moravě nabídli pomoc a vozí se k nám i vzorky ze Znojemska, Kyjovska, ale i z celého Zlínska. Pracujeme od časných ranních až do pozdních večerních hodin tak, abychom uspokojili maximum požadavků a výsledky dodali lékařům, hygienikům i ministerstvu co nejdříve,“ doplnila Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Laboratoří AGEL v Ostravě – Vítkovicích.

Kapacita laboratoře je dána zejména personálem, který musí být zkušený. Každé vlastní analýze ještě předchází izolace nukleové kyseliny. „Jde o nejnáročnější analýzy prováděné v našem oboru. Samozřejmě i přístrojová kapacita je klíčová. Jsem velmi ráda, že v této krizové době mnoho lidí nabízí pomocnou ruku,“ sdělila Mgr. Hana Bílková Fránková.

Laboratoř AGELLAB aktuálně hledá možnosti, jak vyšetřovací kapacitu navýšit. Řešením této limitní situace by bylo rychlé pořízení nového analyzátoru vzorků. „Jedná se o přístroj, který dokáže denně vyšetřit 900 vzorků, což by zásadně pomohlo nejen situaci v Moravskoslezském kraji, ale i v dalších regionech,“ uzavřela RNDr. Kulíšková s tím, že o instalaci tohoto vybavení momentálně jedná vedení společnosti AGEL.