Studenti AGEL Střední zdravotnické školy a VOŠ vypomáhají v nemocnicích po celé Moravě

22.10.2020

Rychle rostoucí počty nakažených a neutuchající epidemie COVID-19 donutila vládu České republiky uložit pracovní povinnost studentům, kteří se připravují na nelékařské zdravotnické profese. Pracovní povinnost se týká studentů vysokých škol, vyšších odborných škol, ale i středních zdravotnických škol.

Přestože udělená pracovní povinnost je povinná, studenti AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické se k práci hlásili s vervou a chutí pomáhat. Za AGEL Střední zdravotnickou školu v Ostravě nastoupilo k výpomoci celkem 34 studentů a dalších 9 studentů je vedeno v záloze. Jedná se o žáky 4. ročníků převážně oboru Zdravotnický asistent a Laboratorní asistent.

„O tom, že studenti pomáhají dobrovolně a s láskou není pochyb. Sami se nám hlásili a my jsme jim umožnili výběr preferovaných oddělení a zdravotnických zařízení. Poté, co vláda vyhlásila pracovní povinnost pro studenty zdravotnických škol, škola podala seznam žáků Moravskoslezskému kraji a další studenty vyčlenila přímo pro zdravotnická zařízení skupiny AGEL,“ uvedl ředitel AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ing. Bc. Vladimír Janus. Například do Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice je zařazeno celkem 15 studentů. Dalších 8 studentů vypomáhá v Nemocnici AGEL Nový Jičín a v Nemocnici AGEL Šternberk lze potkat 6 usměvavých studentek. Ostatní jsou zařazení do Nemocnice AGEL Český Těšín, Nemocnice AGEL Jeseník nebo vypomáhají v laboratořích. Do práce se zapojili také studenti 2. ročníku Vyšší odborné školy zdravotnické a lze je potkat na oddělení Interní ambulance nebo na chirurgickém oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Za odvedenou práci získávají studenti odměnu. Jejich pracovní doba se nijak neliší od běžných zaměstnanců, a je přizpůsobena daným oddělením s ohledem na žáky. Délka jejich pracovní výpomoci je nyní uložena do konce října a poté by se měli studenti vrátit zpět do školních lavic, aby se mohli dále vzdělávat podle plánu. „Vzhledem k situaci se studentům zrušila distanční výuka. Je zcela jasné, že žáci potřebují čas na práci a hlavně odpočinek. Proto před zahájením pracovní povinnosti měli žáci obou škol čistě teoretickou výuku. Během pracovní výpomoci dostávají materiály k dobrovolnému studiu teoretických i praktických předmětů,“ doplnil ředitel Janus.

Učitelé, ale i vedení školy by bylo rádo, kdyby se žáci mohli na začátku listopadu vrátit zpět do lavic a najet do „starých kolejí“. Přesto jsou na své žáky pyšní a podporují je za jakékoliv situace. Práce ve zdravotnictví není lehká a je někdy psychicky i fyzicky dost náročná. Proto nařízení pracovní povinnosti a nástup studentů do nemocničních zařízení vyvolával vlnu emocí a otázek. „Rodiče vnímají výpomoc žáku ve zdravotnictví různorodě. Část z nich nahlíží na výpomoc jejich dětí s respektem a uznáním. Jsou rádi, že jejich děti mají příležitost, která jim dodá tolik ceněnou praxi a na malý okamžik zaplují do života dospělých. Řada studentů totiž dostala možnost vycestovat do nemocničních zařízení, která nejsou blízko jejich domova a mohou se tak na malou chvíli odpoutat od pohodlí domova a vystoupit ze své komfortní zóny,“ sdělila zástupkyně ředitele školy Mgr. Alžběta Panáková s tím, že na druhou stranu má část rodičů přirozené obavy o své děti. Rodiče často řešili, jak studenti zvládnou cizí prostředí, jaké bude ubytování, kdo jim bude na blízku a jak to vlastně bude celé probíhat. Vedení školy důkladně informovalo všechny rodiče o celém postupu a nesetkalo se s žádnou negativní reakcí.