Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Mobilní odběrový tým laboratoří AGELLAB vyšetřil minulý týden stovku pedagogických pracovníků

14.12.2020

Pedagogové z Moravskoslezského kraje nemusejí pro realizaci rychlých antigenních testů navštěvovat nemocnice nebo jiná odběrová zařízení. Mají k dispozici také mobilní odběrový tým laboratoří AGELLAB, který vyšetření provede přímo na půdě školy. Minulý týden mobilní tým vyšetřil na přítomnost nového typu koronaviru téměř sto pedagogických pracovníků ve čtyřech různých ostravských školách.

V antigenním testování v terénu přímo ve školách bude odběrový tým pokračovat také tento týden, a to až do 18. prosince, a to již na území celého Moravskoslezského kraje. „Na tento týden si náš tým objednalo již deset škol, jedná se jak o základní školy, gymnázia, ale také například i základní umělecké školy. Další zájemci se průběžně ozývají,“ uvedl obchodní ředitel Laboratoří AGEL Ing. Tomáš Hájek s tím, že pedagogové možnost nechat se otestovat přímo na půdě školy vítají. „Využití této nadstandardní služby jim přináší především úsporu času a starostí spojených s dopravou na odběrové místo, které není vždy dostupné v blízkosti školy,“ doplnil Hájek.

Během prvního týdne testování odhalil mobilní tým AGELLAB jednu nakaženou osobu z řad pedagogů. Odborníci z týmu poučili infikovaného pedagogického pracovníka i celý pedagogický sbor o dalším postupu a připravili rovněž žádanku k následnému PCR testování. 

Vzorek pro antigenní testy se získává stejně jako všeobecně známější PCR testy výtěrem z nosohltanu. Na rozdíl od molekulárního PCR testu, který detekuje genetický materiál z viru, se antigenní testy orientují na zjištění tzv. antigenu, tedy proteinového obalu virové částice COVID-19. Antigenní test, stejně jako test PCR, odpovídá na otázku, zda je testovaná osoba v okamžiku provedení testu infikována. Rychlé antigenní testy jsou však méně citlivé, nemusí odhalit nákazu v počátečním stádiu, kdy má pacient v organismu ještě malou virovou nálož.

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL