Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Stále více lidí se obrací na lékárníky kvůli úzkostným stavům

26.2.2021

Poslední dobou je mi nějak těžko, buší mi srdce, nemůžu spát, máte na to něco? Tato slova znějí stále častěji z úst zákazníků lékáren. Tyto potíže jsou projevem úzkosti, kterou lidé nyní prožívají, a je na lékárníkovi, aby určil pravou příčinu potíží a doporučil vhodný postup k řešení problému.

Současná doba klade vysoké nároky na psychiku všech generací. Mladým lidem chybí sociální kontakt, pracující řeší chod domácnosti, domácí výuku a vlastní zaměstnání a senioři se vlivem informací z médií bojí více než kdy jindy o své zdraví. „To vše může způsobit nepříjemné pocity, které se prohloubí z úzkosti do panických ataků nebo dokonce deprese,“ upozorňuje PharmDr. Helena Bačová, specialista odborného rozvoje Lékáren AGEL. „Většina pacientů mluví o tělesných potížích, nikoliv o své úzkosti – tu si často neuvědomují nebo nepřipouští. Proto je na lékárníkovi, aby se správně ptal a na základě odpovědí určil, zda situaci lze zvládnout přípravky z lékárny nebo je čas na doporučení návštěvy lékaře.“

Jaké pocity pacienti s úzkostí nejčastěji popisují? Nejčastěji hovoří o poruchách spánku, bušení srdce, pocitu nevolnosti, někdy je to i bolest na hrudi či chvění rukou. Výjimkou nejsou trávicí potíže nebo návaly horka. „Je tedy nutné zjistit, zda se příznaky objevují ojediněle nebo dlouhodobě, zda se jedná o více příznaků nebo pouze o samostatný jeden projev, například nespavost. Podle toho lékárník určí přípravky buď na jednotlivé symptomy, nebo vyhodnotí, že se jedná o úzkost,“ doplňuje PharmDr. Helena Bačová.

Lékárník může navrhnout samoléčbu volně prodejnými léčivými přípravky nebo bylinnými preparáty. Pokud se stav jeví jako závažnější problém, doporučí návštěvu specialisty a navrhne medikaci pro překlenutí doby do návštěvy lékaře. Lékař pak může po vyšetření pacienta předepsat přesně cílenou léčbu preparáty se silnější účinnou látkou vázanou na lékařský předpis.

Populárnější než chemické přípravky, začínají být bylinky, které žádá stále více klientů. Bylinky lidé používali odedávna a jejich obliba se vrací. „V lékárně najdete pestrou paletu přípravků od bylinných preparátů ve formě tablet, sirupů až po sypané čaje. Společně s lékárníkem jistě každý vybere něco vhodného pro konkrétního člověka a jeho potíž. Na úzkost a nespavost jsou účinné například výtažky z chmele, třezalky, meduňky, mučenky, levandule, kozlíku a jejich různé kombinace. I když perorální podání je účinnější, je možné vyzkoušet také alternativní metody. Zajímavostí je inhalace levandulového oleje, kdy se pár kapek přidá do difuzéru nebo aromalampy. Při migrénách a pro celkové zklidnění lze před spánkem nakapat třeba i na polštář,“ míní PharmDr. Helena Bačová s tím, že takto je možné zklidnit dokonce také naše domácí mazlíčky. Levandule pomáhá účinně odbourávat strach z cestování u psů.

Velmi častým projevem úzkosti je nespavost. Hlava je stále v bdělém stavu, a pokud člověka trápí nějaké strachy, pak přemýšlením nad problémovou situací se spánku vzdaluje. V takovém případě je třeba dodržovat režimová opatření. Chodit spát v pravidelnou dobu, omezit spánek přes den, vstávat ve stejný čas. „Pokud nemůžete usnout do 30 minut, raději opusťte lůžko, přečtěte si knihu nebo pusťte uklidňující hudbu, rozhodně nebrouzdejte na počítači nebo telefonu. Místnost na spaní vyvětrejte a zatemněte. A pokud ani to nepomůže, v lékárně pomohou vybrat vhodné přípravky, a to volně prodejné léky, doplňky stravy, čajové směsi či homeopatika podporující spánek. Především je však třeba s lékárníkem najít příčinu nespavosti. Ne vždy se jedná o úzkostný stav. Probdělou noc mohou způsobovat také bolesti, změna denního režimu přechodem na směnný provoz nebo je to vedlejší účinek nových léků, které pacient užívá, prostě to může být komplexní problém,“ radí Bačová.

Podle příčiny pak lékárník navrhne správnou léčbu. V případě, že odhalí problém ve stávající terapii aktuálně užívaných léků na předpis, což se někdy stává, může také ve spolupráci s lékařem navrhnout změnu medikace, ať už se jedná o změnu dávkovacího schématu nebo změnu léčivého preparátu.

A když nespavost přetrvává a člověk se obává navštívit lékárníka nebo lékaře a problém neřeší? Kromě toho, že to je nepříjemné, protože pacient má pocit zemdlenosti a vyčerpání, tak je to skutečně také nebezpečné.

„Pokud pacient únavu či nespavost dlouhodobě neřeší, snižuje se obranyschopnost organismu proti různým infekcím. Navíc se mohou se přidat další zdravotní potíže či prohloubit úzkostné až depresivní stavy, což je již nutné konzultovat s lékařem. Abychom takovým stavům předešli, platí dodržování zdravé životosprávy, dostatek přiměřeného pohybu, přísun tekutin a vitamínů nejlépe ve formě zdravé výživy. Někdy sami na zmiňované problémy nestačíme a rozhodně není ostudou říci si o odbornou pomoc. Situaci tedy nepodceňujte a řešte ji včas,“ uzavírá specialistka odborného rozvoje Lékáren AGEL PharmDr. Helena Bačová.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL