Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Bezbolestné antigenní testy nabídnou jako první v republice odběrová místa skupiny AGEL

5.3.2021

Jako první v republice nabídne skupina AGEL široké veřejnosti další šetrnou a zároveň vysoce spolehlivou alternativu vyšetření přítomnosti koronaviru v organismu. Jedná se o bezbolestné neinvazivní antigenní testy provedené odběrem vzorku z okraje nosní dírky, které nahradí metodu hlubokého výtěru z nosohltanu, jak se test dosud standardně prováděl.

„Po úspěchu PCR testování ze vzorku slin, které jsme nabídli jako první na Moravě na našich odběrových místech už na konci ledna, jsme hledali cestu, jak lidem zpříjemnit také antigenní testování,“ sdělil předseda představenstva Laboratoří AGEL RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D., s tím, že tým odborníků skupiny AGEL v rámci interního výzkumu interně prověřil hned několik produktů od různých výrobců neinvazivních antigenních testů, u nichž stačí odebrat vzorek šetrně štětičkou z okraje nosní dírky. Test funguje na stejném principu jako testy antigenu z výtěru z nosohltanu, klíčová je ale citlivost použitého testu, která by měla být srovnatelná s citlivostí z výtěru z nosohltanu.

Prvním odběrovým místem, které veřejnosti nový neinvazivní antigenní test nabídne, bude Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, kde je v těchto dnech zaškolován zdravotnický personál. Metoda bude postupně rozšiřována i na další odběrová místa skupiny AGEL. „Předpokládáme, že do týdne budou naši zdravotníci tímto způsobem provádět antigenní testy již standardně. Lidé přicházející na antigenní test v rámci plošného testování veřejnosti, kdy vyšetření je jednou za tři dny hrazeno ze zdravotního pojištění, nebudou muset za příjemnější alternativu nic doplácet,“ doplnil ústavní hygienik Nemocnice AGEL Ostrava Vítkovice Bc. Radek Mikšík. Samoplátce pak šetrnější verze antigenního testu vyjde na 350 korun.

V případě, že je výsledek antigenního testu pozitivní, tak je pacientovi okamžitě proveden konfirmační PCR test. A to hned na místě. „U této varianty si může pacient vybrat, zda preferuje hluboký stěr z nosohltanu nebo odběr vzorku ze slin, samozřejmě zcela bezplatně,“ doplnil Mikšík. Vzorky pro vyšetření PCR jsou analyzovány v mikrobiologické laboratoři AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích. Díky nejmodernějšímu vybavení zdejší mikrobiologická laboratoř umí běžně odhalit také britskou mutaci koronaviru.

Šetrné antigenní testy využívají pro vyšetření zaměstnanců podniků již také mobilní odběrové týmy AGELLAB. „Díky enormní poptávce ze strany velkých i menších podniků z celého Česka po testování zaměstnanců jsme měli v těchto dnech mnoho příležitostí vyzkoušet nový druh testů i v terénu a fungují spolehlivě. Je ale vidět, řada zaměstnavatelů chce mít jistotu, že byl odběr proveden skutečně správně a rádi využijí plného profesionálního servisu, kdy náš zdravotnický tým při odhalení pozitivního výsledku provede okamžitě na místě také odběr vzorku na přesnější PCR vyšetření a zároveň se postará o vyřízení veškeré administrativy spojené s hlášením na krajskou hygienu a zdravotní pojišťovny,“ uzavřel předseda představenstva Laboratoří AGEL RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D. 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL