První maturitní zkoušky žáků AGEL Střední zdravotnické školy v Ostravě klepou na dveře

7.5.2021

Velkou premiéru zažívá AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě. V následujících dnech proběhnou vůbec první maturitní zkoušky v historii školy. Na prahu dospělosti stojí celkem 88 žáků.

AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě přivítala své první studenty v roce 2017. Tehdy do prvního ročníku nastoupilo ke studiu celkem 90 žáků. Nyní stojí na prahu dospělosti celkem 88 maturantů, kteří do poslední chvíle pilně studují a trénují své praktické dovednosti. Jedná se o žáky oborů Praktická sestra, Zdravotnické lyceum a Laboratorní asistent.

První praktické zkoušky žáků oboru Praktická sestra budou probíhat na interním a chirurgickém oddělení v nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. „Žáky čeká komplexní ošetřovatelská péče, zahrnující hygienickou péči, odběry, podávaní léků a převazy ran. Všechny činnosti budou vykonávat maturanti pod odborným dohledem maturitní komise,“ říká zástupkyně ředitele Mgr. Alžběta Panáková. Následně své nabyté praktické znalosti předvedou maturitní komisi také žáci oboru Laboratorní asistent. Na žáky Zdravotnického lycea čeká zkouška ve formě obhajoby maturitní práce.

Kromě praktických zkoušek čeká na všechny žáky také klasická ústní maturita. „Změna oproti klasickým maturitám, které všichni známe je v možnosti volby, zda žák chce podstoupit didaktické testy, ale pouze v případě, že má odpracováno nejméně 160 hodin ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Možnost volby mají žáci i u ústní maturitní zkoušky z českého a anglického jazyka. I přestože tato volba je dobrovolná, řada žáků se k vykonání zkoušky přihlásila.“ zmiňuje Mgr. Alžběta Panáková.

Poslední rok nebyl pro žáky vůbec jednoduchý. Několik měsíců byli žáci doma na distanční výuce, potkávali se v omezeném režimu na odborné praxi ve zdravotnických zařízeních a někteří z nich nastoupili do státem nařízené pracovní povinnosti. Přesto žáci neztráceli optimismus, chuť ke studiu a snahu pomáhat. Řada z nich během koronavirové krize působila ve svém volné čase jako dobrovolníci v různých zdravotnických zařízeních a organizacích.

AGEL Střední škola zdravotnická je velmi mladá, ale rychle vyvíjející se škola. Za krátkou dobu se dynamicky rozrostla a stala se z ní vyhledávaná a žádaná škola. V roce 2018 se k AGEL Střední zdravotnické škole připojila také nová Vyšší odborná škola zdravotnická. Ve stejný rok škola otevřela svou novou pobočku střední zdravotnické školy v Českém Těšíně, která se v roce 2020 také rozšířila o Vyšší odbornou školu zdravotnickou. Za pouhé čtyři roky se škola rozrostla z původních 90 žáků na téměř 430 žáků. V září 2021 otevírá vedení školy novou pobočku Vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově.