Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Pohodové léto mohou znepříjemnit plísňová onemocnění

27.7.2021

V letních měsících, kdy šatník v horkých dnech mnozí eliminují na sandály a nátělníky, odhalí lidé jinak skryté části těla a nezřídka kdy se mohou na kůži objevit červené skvrny. Svědí, olupují se a nevypadají hezky. Velmi častým kožním problémem vyskytujícím a zhoršujícím se v letním období je plísňové onemocnění zvané Pityriasis versicolor.

Plísňová onemocnění se objevují zejména u lidí, kteří pobývají ve vlhkém a teplém prostředí nebo hodně se potí. Tyto potíže mají sportovci, ale také obézní jedinci a návštěvníci například veřejných termálních koupelí a vířivek, výjimkou nejsou ale ani děti. Vzhledem k tomu, že plísňové onemocnění kůže se velmi často a rádo vrací, je nezbytné vyšetření v kožní ambulanci s určením správné diagnózy a správného léčebného postupu trvajícího mnohdy až dva měsíce. 

„Pacienti často chtějí výskyt plísní řešit samoléčbou a hledají v naší lékárně radu, co by jim mohlo  pomoci. Jestliže jsou kožní projevy pouze mírné a jedná se například jen o nebolestivé lehce svědivé drobné zarudnutí pod prsy nebo v tříslech, popřípadě dochází k bělavému mokvání v oblasti meziprstí nohou, pomáhá aplikace volně dostupných léčebných antimykotických prostředků, například lokální antimykotické krémy na bázi azolových preparátů aplikované 1-2x denně na postižené partie po dobu 3-4 týdnů,“ radí vedoucí Lékárny AGEL PharmDr. Jarmila Staszková.

Pokud však potíže po 3 týdnech přetrvávají, nemělo by se otálet s návštěvou odborného lékaře, který vyhodnotí příčinu onemocnění a nasadí cílenou léčbu. „V létě se působením potu a tepla dobře daří plísňovým onemocněním na různých částech těla. Projevují se růžovými oválnými ložisky s drobným olupováním na povrchu a zejména při okrajích. Projevy bývají rozesety na hrudníku, na zádech, někdy také i na krku a horních partiích paží. Po opálení ložiska zbělají a vytvářejí bělavé flíčky na jinak opálené snědé kůži, pacienti potom přicházejí do kožní ambulance s obavou, že u nich došlo k poruše pigmentace kůže trvalého charakteru,” popisuje nejčastější letní plísňové problémy pacientů ve své ordinaci MUDr. Edita Caletková, kožní lékařka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Mezi další  časté kožní onemocnění zhoršující se v letních měsících patří plísňové onemocnění nohou a zapářkových lokalit, jako jsou oblast pod prsy, v tříslech a oblasti  ostatních kožních záhybů. Rizikovými faktory těchto onemocnění jsou zapocení, zvýšená vlhkost, obezita, cukrovka a imunodeficit. „Často se jedná o zarudnutí, olupování suché kůže, popřípadě až mokvání doprovázené svěděním nebo až bolestivostí v daných lokalitách. K izolovanému postižení nohou dochází zejména při nošení těsné obuvi z nevhodných materiálů, například neprodyšná gumová či plastová letní obuv. K rozšiřování plísňových onemocnění obecně přispívá i nárůst cestování a infikování exotickými formami hub a kvasinek,“ varuje lékařka Caletková, ale jedním dechem ubezpečuje, že se naštěstí se jedná o kožní onemocnění dobře léčitelné.

Léčba spočívá v nanášení antimykotických přípravků na postižené plochy kůže. V Lékárně AGEL se dají zakoupit volně dostupné preparáty, které by si měly s daným onemocněním dobře poradit. Pakliže pacient dodrží doporučený léčebný postup a dojde ještě k šetrnému oslunění kůže po léčbě, všechna bělavá ložiska z kožního povrchu mohou vymizet. Pokud je postižení kůže pityriázou masivní, popřípadě léčba nefunguje či dochází ke zhoršování kožního nálezu, určitě je velmi vhodná návštěva kožního lékaře se stanovením diagnózy a navržením adekvátního léčebného postupu. „Lokální léčbu antimykotickými preparáty je nutno také podpořit zvýšenou hygienou, používáním  desinfekčních mýdel, popřípadě mýdel s obsahem stříbra či síry. Nošení vhodného volného oděvu z přírodních prodyšných materiálů a nošení volnější obuvi je pak při léčbě kožních plísňových onemocnění samozřejmostí,“ doplňuje další opatření kožní lékařka MUDr. Edita Caletková. 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL