Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Žáci AGEL Střední zdravotnické školy během léta nelení a ve velkém vypomáhají ve zdravotnických zařízeních

11.8.2021

Letní prázdniny jsou v plném proudu, přesto se řada žáků AGEL Střední zdravotnické školy v Ostravě a v Českém Těšíně rozhodla vypomáhat ve zdravotnických zařízeních. Sluníčko, koupaliště a letní pohodu tak dobrovolně vyměnili za výpomoc tam, kde je potřeba.

Přes 40 žáků se dobrovolně přihlásilo k letní brigádě ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. Jedná se převážně o žáky třetích ročníků, tedy o budoucí maturanty v následujícím školním roce 2021/2022. „Žáci si přes léto zvolili formu brigády v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice, Nemocnice AGEL Český Těšín a v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Aktivita žáků a chuť do práce nás velmi mile překvapila. Těší nás, že i přes léto se žáci chtějí vzdělávat a prakticky se tak připravovat na maturitní zkoušku. Odborná praxe je jednou z částí maturitní zkoušky, na kterou klademe velký důraz,“ vysvětluje Mgr. Alžběta Panáková, zástupkyně ředitele AGEL Střední zdravotnické školy.

Žáci na konci školního roku si sami zvolili nemocniční zařízení a oddělení, které by rádi během prázdnin navštěvovali. Jejich přítomnost na odděleních během léta ocenili i sami zaměstnanci. „Třetí ročník je obrovsky akční. Žáci se hlásili na brigádu již během jejich povinné odborné praxe v průběhu školního roku. Žáci si zvolili oddělení, kde by rádi pracovali a my jsme jim vyšli maximálně vstříc. Přítomnost žáků v naši nemocnici je pro nás velkou výpomocí v době letních dovolených. Žáci jsou velmi šikovní a dělají nám obrovskou radost,“ říká personální manažerka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Mgr. Lucie Balcarová. 

Většina žáků vykonává funkci sanitáře na odděleních neurologie, interní JIP, chirurgie nebo na interním příjmu. Někteří žáci nastoupili například i do odběrového místa těšínské nemocnice. „Téměř celé letní prázdniny trávím na chirurgickém oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Na tomto oddělení jsem velice spokojená, je zde příjemný personál a musím říct, že jsem se naučila odpovědnosti. Nejvíce mě baví práce a komunikace s lidmi, starat se o ně a pomáhat jim. Jsem moc vděčná za to, že mě na tomto oddělení nenechávají dělat jen ošetřovatelskou práci. Když je možnost, čas a příležitost, tak si mě pod ruku vezme sestřička, která mě nechá vyzkoušet si jiné odborné úkony. Nejvíce mě překvapil přístup personálu, všichni jsou ochotní a vždy mi vysvětlí a pomůžou, když dané věci neporozumím. Teď už opravdu vím, jaká je to zodpovědnost, a co mě v budoucnu čeká,“ říká žákyně třetího ročníku oboru praktická sestra AGEL SZŠ Karolína Holubová.

Někteří žáci se rozhodli vypomáhat i mimo zdravotnická zařízení skupiny AGEL. Například Hanka a její spolužák Mirek už od loňského prosince dochází o volném čase do domova pro seniory, kde si to velmi oblíbili. „Během léta pracuji jako brigádník v domově důchodců, kde mě to moc baví. Dělám práci ošetřovatele. Jsem hodně v kontaktu se seniory, pomáhám s hygienou, polohuji klienty, asistuji sestře při různých úkonech nebo pomám klientům s krmením. V červnu jsem si navíc se svými spolužačkami udělal kurz Zdravotník zotavovacích akcí, který mi umožnil účastnit se letního tábora jako zdravotník,“ popisuje budoucí maturant Mirek Kohoutek. 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL