Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Sanitky zdravotnických zařízení skupiny AGEL převezly v loňském roce více než 87 500 pacientů

9.2.2022

Zdravotnická zařízení skupiny AGEL disponují desítkami sanitních vozidel, které slouží k zajištění převozů hospitalizovaných a ambulantních pacientů, k překladům nebo dopravě na vyšetření do jiných zdravotnických zařízení, popřípadě k propuštění do trvalého bydliště pacienta. Sanitní vozy převezly v loňském roce více než 87 500 pacientů. Nejvytíženější byly sanitky Dopravní zdravotní služby Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

„Sanitní vozidla zdravotnických zařízení skupiny AGEL zabezpečují přepravu pacientů, u kterých se nevyžaduje urgentní převoz. Jedná se o situace, kdy se pacienti například potřebují dostat k lékaři, do nemocnice nebo do jiných zdravotnických zařízení. Jen u nás jsme v loňském roce převezli 25 258 pacientů, z toho 560 covidových. Našich jedenáct sanitních vozidel najelo téměř 338 000 kilometrů v Ostravě a okolí,“ vysvětluje vedoucí Dopravní zdravotní služby Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Ing. Mário Štiber.

Sanitní vozidla nepřevážely jen pacienty. Například AGEL Transfúzní služba v Šumperku disponuje speciálně upravenými sanitními vozy, které využívá na svoz krve a plazmy. Zhruba 115 000 kilometrů najeli řidiči, kteří sváží odebranou krev a plazmu z odběrových míst na šumperskou transfúzní službu, kde její zaměstnanci dále vyrábí transfúzní přípravky.

Celkově v loňském roce ujely sanitní vozidla více než 1 760 200 kilometrů. Což lze přirovnat k 43x objetí zeměkoule. Nejvíce najetých kilometrů evidují Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Naopak nejméně ujely sanitní vozy Polikliniky AGEL Česká Třebová.

Kvůli rostoucímu počtu covidových pacientů v loňském roce, byly některé sanitky enormně vytížené. V roce 2021 bylo zaznamenáno více než 1 360 pacientů s onemocněním covid-19. Ve většině případů se jednalo o transport pacientů, kteří nevyžadovali hospitalizaci, a byla jim nařízená domácí léčba. Díky maximálnímu nasazení řidičů a dispečinků byl i přes zvýšený počet pacientů provoz služeb sanitních vozidel plynulý a bez velkých omezení.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL