Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

Studentům AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické pomáhá při studiu virtuální realita

15.12.2022

Žhavou novinkou AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě i v Českém Těšíně je pořízení nových brýlí pro virtuální realitu od společnosti VR Medical. Virtuální realita nabízí jedinečnou šanci využít během studia výhody moderní technologie a umožňuje jednoduše a zábavně lépe pochopit výuku zejména v hodinách ošetřovatelství.

VR Medical tvoří brýle pro virtuální realitu opatřené speciálně vyvinutým softwarem. Jejich použití je velmi jednoduché a intuitivní. Stačí doslova jedno kliknutí a následně ve virtuálním prostředí student vše ovládá svýma rukama. Software se kterým žáci pracují, je primárně vyvinut pro potřeby rehabilitačních služeb. Virtuální realita své uplatnění nejvíce nachází v hodinách ošetřovatelství a to během výuky Rehabilitačního ošetřovatelství nebo ošetřovatelské péče o seniory a to v nácviku cílených pohybů např. po cévní mozkové příhodě.

„Získání brýlí bylo pro nás velkým snem, který se nám podařilo naplnit. Po zaškolení a testování na učitelském sboru jsme studentům a žákům naší školy tuto novinku představili. Postupně si všichni vyzkoušeli různé rehabilitační programy, které software VR Medical nabízí. Žáci byli nadšeni jak ze svých výkonů, tak především z nové technologie a metody výuky,“ popisuje Mgr. Alžběta Panáková, zástupkyně ředitele školy a dodává, že práce s virtuální realitou se poměrně rychle stala součástí výuky.

Software nabízí více než 30 aplikací, které je možné alternovat podle individuálních potřeb studentů (pacientů), je navíc naprogramovaný tak, aby uživatel okamžitě věděl, co má dělat. Žáci během práce s virtuální realitou cvičí nejen své znalosti a dovednosti v rehabilitační praxi, ale rovnou protahují celé své tělo, protože se nachází v cvičné roli pacienta. VR Medical je certifikovaný nástroj pro fyzioterapii a ergoterapii vyvinutý ve spolupráci s terapeuty, lékaři, pacienty a ošetřovateli. Jeho uživatelům pomáhá při široké škále diagnóz a projevů konkrétních diagnóz jako jsou např. ortopedické problémy po úrazech a operacích horních končetin, atrofující svaly, funkční poruchy hybnosti, Alzheimerova choroba a další.

„Brýle pro virtuální realitu byly pořízeny z programu IROP a určitě máme v plánu počet brýlí navyšovat. Vnímáme, že tato technologie je velmi přínosná a do budoucna plánujeme maximální využití například i ve výuce první pomoci. Využití brýlí pro klienty v nemocničním prostředí v rámci praxí nebo dobrovolnictví je zatím vizí, ale konkrétní představy už máme a plánujeme zapojit žáky všech oborů, tedy i zdravotnického lycea,“ uvádí Mgr. Alžběta Panáková.

Hlavní přidanou hodnotou virtuální reality je přirozená motivace a stimulace k posouvání osobních hranic. Vtažení do virtuálního světa je zážitek pro všechny uživatele všech věkových kategorií. Umožňuje jim oprostit se od svých omezení a překonat překážky, které mohou vnímat v reálném světě jako nepřekonatelné.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL