Logo

Skupina AGEL je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče
ve střední Evropě.

Média

AGEL dosáhl v kardiovaskulární léčbě několika prvenství

13.10.2023

Na sedm stovek účastníků letos přivítal již XVI. ročník odborného sympozia AGEL, jehož letošním hlavním tématem jsou moderní trendy v kardiovaskulární léčbě. Se svými příspěvky vystupuje celá řada špičkových odborníků, a to jak ze skupiny AGEL, z fakultních nemocnic, prestižních zahraničních pracovišť nebo lékařských fakult. Na téma řízení chirurgické péče v 21. století promluvil k hostům například vedoucí lékař hrudní chirurgie z Mayo Clinic Hospital ve Spojených arabských emirátech Norberto Santana Rodríguez. Hovořilo se také o četných úspěších lékařů a sester z komplexních kardiocenter AGEL v Třinci – Podlesí a Košicích – Šaci.

„Kardiologie, která je tématem letošního odborného sympozia, je pro AGEL jednoznačně vlajkovou lodí, a to jak v České, tak i Slovenské republice. Odborníkům v našich dvou specializovaných pracovištích se podařilo dosáhnout řady úspěchů a několika významných prvenství. Sympozium jako celek by mělo ukázat, jaké má v této oblasti skupina AGEL vize do budoucna,“ řekl hostům při zahájení akce předseda představenstva společnosti AGEL Ing. Michal Pišoja, MPH, LL.M.

Skupina AGEL provozuje dvě špičková komplexní kardiocentra, a to v nemocnicích Třinec – Podlesí a Košicích – Šaci. „Slovenské pracoviště patří mezi nejmladší z celé skupiny a bylo vybudováno v rekordně krátké době. Přesto dnes hraje prim v oboru a na Slovensku je prvním, které provádí roboticky asistované kardiochirurgické výkony,“ říká místopředsedkyně představenstva AGEL MUDr. Marie Marsová, MBA, LL.M. Velmi významné jsou podle jejích slov také úspěchy pracoviště v Třinci – Podlesí. „Například v oblasti stereotaktické neuromodulace srdce má toto pracoviště dokonce světové prvenství. V kardiologii využívá také telemedicínské centrum, což jej řadí mezi naše exkluzivní pracoviště,“ uvedla místopředsedkyně Marie Marsová s tím, že kardiologie je pro skupinu AGEL symbolem superspecializované, vysoce odborné péče a zároveň i symbolem nových technologií a inovací.

Jedním z nejvýznamnějších přednášejících letošního sympozia byl Dr. Norberto Santana Rodríguez, MD, PhD, FEBTS, vedoucí lékař hrudní chirurgie Mayo Clinic Hospital z Abu Dhabí ve Spojených arabských emirátech, který se skupinou AGEL od roku 2022 úzce kooperuje. „Skupina AGEL je známá i na mezinárodním poli a spolupracovat s ní v oblasti chirurgie a medicíny 21. století je pro mne opravdu velká čest,“ řekl Dr. Norberto Santana Rodríguez.

Hosty sympozia pozdravil také například hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek, který poděkoval pracovníkům skupiny AGEL, kteří zabezpečují zdravotnickou péči v celkem čtyřech nemocnicích v rámci Olomouckého kraje, dále také rektor Univerzity Palackého prof. MUDr. Martin Procházka, Ph.D. nebo proděkanka lékařské fakulty Univerzity Palackého pro studium Všeobecného lékařství 4. – 6. ročníku doc. MUDr. Eva Klásková, Ph.D. „Mám tu čest, že se starám o studenty, kteří již mají teoretickou část studia za sebou a vstupují na klinická pracoviště. S tím, jak se navyšují počty studentů a klade se důraz na jejich praktické dovednosti, se snažíme rozšířit spolupráci se zdravotnickými zařízeními, kde jsou jedním z našich klíčových partnerů právě nemocnice skupiny AGEL,“ uvedla proděkanka Eva Klásková.

Se svými příspěvky vystoupili také například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Zdeněk Kabátek, ředitel Institutu zdravotních analýz slovenského Ministerstva zdravotnictví Matěj Mišík MSc., proděkan pro studium a výuku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy MUDr. David Marx, Ph.D. anebo jeho kolega z lékařské fakulty Mgr. et Mgr. Marek Orko Vácha, přednosta tamního Ústavu etiky a humanitních studií.

Kromě bohatého programu, který je rozdělen na lékařskou a nelékařskou sekci, se mohou návštěvníci v rámci workshopů detailně seznámit s těmi nejmodernějšími technologiemi. Mezi ty patřila například mixovaná realita Hololens, která pomocí 3D brýlí spojuje reálný a virtuální svět a je dnes využívána při lékařských zákrocích, dále TelMed Point, díky kterému může pacient pomocí čidel a webkamery během chvíle získat informace o svém zdravotním stavu, anebo technologie PMcardio, která umožňuje lékařům diagnostikovat a léčit nemoci srdce s využitím umělé inteligence.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL